Wat is Scottish Country Dancing?

Bij de term "Schotse dansen" denken de meeste mensen direkt aan stoere mannen in een kilt, die rond een paar gekruiste zwaarden ingewikkelde figuren dansen.
Deze vorm van dansen heet "Highland Dancing" en is in hoofdzaak een vorm van solodansen.


De dansvorm, die je in Heerde kunt leren, is bekend onder de naam "Country Dancing" en wordt gedanst in een "set", dat wil zeggen een groep van drie of vier paren. Deze dansen hebben een heel sociaal karakter: hoffelijkheid en beleefdheid nemen een belangrijke plaats in.

De ontstaansgeschiedenis van deze dansvorm voert terug tot aan de oude Franse hofdansen, zoals menuet en gigue. Dat wil dus zeggen dat sommige van deze dansen eeuwen oud zijn.
Het is echter geen statische, dode dansvorm: er worden nog steeds nieuwe dansen bijgemaakt, bijvoorbeeld voor speciale gelegenheden zoals de dans "Silver Jubilee", die gemaakt werd om het 50-jarig bestaan van de RSCDS te herdenken.
De term "country" heeft in ons geval NIETS te maken met het wilde westen of Country Line Dance, maar is een verbastering van het woord "contra". Dit refereert aan de dansvorm waar de dames en heren in rijen tegenover elkaar staan.
 

De RSCDS (Royal Scottish Country Dance Society) is de overkoepelende organisatie, die wereldwijd de belangen van de Schotse dans behartigt. Inderdaad wereldwijd, want behalve in Schotland wordt er Schots gedanst van India tot Canada en van Hong Kong tot... Heerde.

Schotse vlag

Wij dansen in Zorgcentrum "Brinkhoven", Brinkhoven 1 in Heerde op maandagavond van 20.00 tot 22.00 uur.

Op de maandagavonden 21 oktober en 16 december 2019 vinden de tweemaandelijkse instuiven met oud leden plaats.


De lessen Scottish Country Dancing in Heerde worden gegeven door Bas Broekhuizen, die al jarenlang gediplomeerd "teacher" is.

Als het je wat lijkt om mee te doen of kennis te maken met deze gezellige dansvorm, kom dan gerust eens kijken.

Als je dan nog twijfelt, kun je ook een paar proeflessen meemaken om te zien of het je bevalt (maar dat zal vast wel!).
Neem een paar soepele schoenen mee zoals gympen of nog beter, ritmiekschoenen.